KadanZ Cycling Coaching & Training voor renners

Close

Pieter Schreuder is begeleid door Aafke Eshuis

Champs-Élysées Parijs, zaterdag 23 juli 2016

Team der Coureurs du Courage (vlnr Folkert, Daan, Pieter en Cees), vrienden voor het leven…

Wat zou Aafke gedacht hebben toen ze me vroeg of ik wat wilde schrijven op de Kadanz Cycling site. Ik denk dat ik het wel weet. “Dat zal wel weer een heel verhaal worden…” Klopt, maar we hebben elkaar dan ook aardig leren kennen ondertussen!

Het begon allemaal in december 2015, zelf was ik in mijn hoofd al vanaf juli 2015 bezig met de Tour de France van 2016 maar in december hadden we een definitieve “go” en kon het echte werk beginnen. Binnen een week had ik een nieuwe fiets en een heuse coach, genaamd fiets en Aafke. Het doel was om op 1 juli te starten bij Mont Saint-Michel, 1 dag voor de echte tour uit, dus we hadden nog een half jaar om mij klaar te stomen. We gingen dan ook voortvarend van start en ik bleek de geheel nieuwe manier van trainen vrij goed te verteren. Niet dat de trainingen lang waren maar ik kreeg al vrij snel te maken met intervalblokken en bepaalde hartslagzones waar ik tot dan toe nog nooit van gehoord had. Niet nodig had gehad ook, op gevoel had ik vrijwel alle uitdagingen die ik met mezelf was aangegaan met grote tevredenheid volbracht. Maar de Tour de France fietsen, dat leek me toch net wat teveel van het goede om dat in mijn eentje te gaan rooien. Bovendien kon ik mooi tegen vrienden en familie zeggen dat ik een coach in de hand had geslagen waarop zij zich meteen minder zorgen gingen maken over mijn trainingsintensiteit in combinatie met mijn gewicht… Maar het begon in december dus allemaal met intervalblokken. Voornamelijk in zone D1/D2 en voornamelijk op een oude spinfiets op mijn werk. Vlak voor mijn wintersportvakantie net na kerst kon ik overdag nog een paar trainingen buiten meepakken bij een graad of 15 en daarmee sloten we 2015 warm af.

In het nieuwe jaar daarentegen kwam ik van een koude kermis thuis. De overstap van het snowboarden terug naar het fietsen pakte niet goed uit en dat leverde knieklachten op. En die waren menens. Lekker dan, heb je net twee weken een coach, raak je geblesseerd…

Niet forceren was het motto, Parijs is nog ver, van anderen kreeg ik ook de gouden tip “wat valt er te winnen?”. Zoals iedere sporter zal kunnen beamen is niet sporten het zwaarste wat er is dus dat was geen gemakkelijke tijd! Al met al duurde het wel een week of vijf want pas op het trainingskamp in Tenerife op 11 februari fietste ik voor het eerst weer pijnvrij. Fietste ik ook voor het eerst weer bergop (verreweg mijn favoriet op fiets gebied). Mijn geluk kon niet op en ik had een top week op en rondom del Teide.

Waar ik verder nog het meest aan moest wennen die week waren mijn fiets en mijn trap frequentie. Van nature uit ben ik wel iemand van de koffiemolen maar de laatste jaren was ik daar een beetje vanaf gestapt met het idee om wat meer kracht op te bouwen. Aafke bracht me echter weer op het juiste spoor en de koffiemolen werd in ere hersteld. Thanks Aafke, hier heb ik enorm veel profijt bij gehad. Ik snap inmiddels ook helemaal niks meer van mensen die zo lang mogelijk op het buitenblad rijden maar dat terzijde.

Na de week in Tenerife volgden nog maanden van intensieve en minder intensieve perioden. We hadden steeds een piek om naar toe te werken, niet geheel toevallig waren dat allemaal tripjes naar het buitenland. Er volgden in totaal 5 weekenden Stavelot, 4 dagen Sölden en als klap op de vuurpijl de Alpdhuzes week begin juni waar een serie van 3 zware trainingsdagen werd afgesloten met de Marmotte. Aafke zag dat het goed was en ik was er klaar voor.

Maar daar had het niet al die tijd naar uit gezien. Met name natuurlijk in januari maar ook verscheidene malen daarna liep ik weleens te kwakkelen of had ik vragen voor wat betreft hartslag, herstel, meerdaagse koersen etc. etc. Ik kan zeggen dat op die momenten de filosofie van Kadanz Cycling het meest tot zijn recht komt; ik kon Aafke altijd om hulp vragen en kreeg uitgebreid antwoord. Precies op de momenten dus wanneer ik een coach nodig had. Nogmaals dank Aafke!

Finish in Morzine (1 dag voor de Champs-Élysées en de onofficiële finish van de Tour)

Voor mij voorlopig even geen sportieve uitdagingen meer maar dat heeft niets te maken met Kadanz Cycling… Ik ga nu genieten van iets anders wat Aafke me heeft bijgebracht en wat ook een groot onderdeel van het geheel was. Rust!

Pieter Schreuder

Loading...
Loading...