KadanZ Cycling Coaching & Training voor renners

Close

Ramses Bekkenk en Esther Veen winnen Hoek v Holland - Den Helder.

Ramses Bekkenk en Esther van Veen winnen Hoek van Holland – Den Helder.

Op 1 november stond de strandrace der strandraces op het programma, Hoek van Holland – Den Helder. Weinig wind en regen voorafgaand aan de langste strandrace zorgden voor een zwaar parcours. Renners met de lange adem en veel vermogen zijn dan in het voordeel. Ramses Bekkenk, in Nederland vooral bekend als de “King’’van de strandraces, is dan in het voordeel. Dat Ramses vooral een hele goede mtb’er is (sinds deze eeuw, daarvoor o.a. Nederlands kampioen atletiek 10km en Steeple) en ongeveer 90 mtb marathons in binnen- en buitenland heeft gewonnen waaronder het Nederlands kampioenschap in 2012 is bij het grote publiek minder bekend. Ramses heeft een uitzonderlijke Vo2max, mentaal sterk en een materiaal freak. Daarentegen is zijn explosiviteit nooit goed geweest en met het klimmen der jaren zal deze eind-dertiger ook niet sneller worden in de sprint.

De strandraces worden steeds populairder en het wordt steeds lastiger om te kunnen winnen. In materiaal kan niet veel meer gewonnen worden, dus de elementen waren op 1 november doorslaggevend en in het voordeel van de mtb’ers van het KMC-Mitsubishi Koga ploeg. Met 3 man in de kopgroep hadden zij een groot voordeel. Bij de nieuwe afgang bij Groet plaatste Ramses een demarrage en alleen Nederlands kampioen mtb Ronan van Zandbeek kon volgen. Vervolgens heeft Ronan veel werk verricht om kans te blijven houden op het podium en Ramses kon profiteren van de steun van ploegmaten Bram Rood en Stefan Vreugdenhil die in de achtervolgende groep reden. Bij de strandafgang van Den Helder gaf Ramses nog een keer gas en de moegestreden van Zandbeek reed vervolgens naar de 2e plaats. Bram Rood werd 3e en Stefan Vreugdenhil 4e.

De andere mannelijke KadanZrenners deden het prima. Melvin Bos eindigde op een mooie 11e plaats, Piotr Havik moest vanuit het achterveld komen en kwam uiteindelijk op plek 15 binnen.

Kees Pameijer 84e, Sjoerd Kouwenhoven 116e, Robert-Jan van Haagen 148e.

Ramses gaf na de koers aan dat hij niet heel veel geleden heeft. Uiteindelijk maar 3 keer het rood in hoefde te gaan; bij de Zandmotor, Groet en als laatste naar de finish. Dat dit geen grootspraak is kunnen wij aflezen aan de gereden tijd in de verschillende hartslagzones:

D1 en D2 hadden het grootste aandeel, respectievelijk 1.49 en 1.53 uur.

Opgemerkt dient wel te worden dat wanneer vermogen gemeten zou worden, meer in D3 en W gereden is. De hartslag is een afgeleide en komt later op gang in tegenstelling tot vermogensmeting. De dag voor HvH-DH eindigde Ramses als 2e achter Ronan van Zandbeek bij de Derpbikers Beachrace en heeft die dag veel werk moeten verrichten. Vermoeidheid kan er voor zorgen dat de hartslag de volgende dag minder gemakkelijk stijgt, echter de maximale hartslag van de koers op zondag komt aardig in de buurt van zijn maximale waarden. En ook naar de finish toe kon hij nog tot een hoge hartslag komen.

Bij de dames was het misschien wel een verrassende winst voor Esther van Veen, renster van Swaboladies. In 2015 kwam zij wat traag op gang maar het najaar maakte zij dit ruimschoots goed. Na een rustperiode van 1 maand waarin Esther weinig getraind heeft kwamen de benen in ieder geval goed tot rust. 1 Week voor HvH-DH pakte zij de strandfiets uit de schuur en ging voor het eerst het strand op. Tot grote verbazing bij haar zelf liep het die dag heel goed en kon Esther uiteindelijk de altijd sterke Alieke Hoogenboom lossen en solo naar de streep rijden.

De eerstvolgende strandrace die meetelt voor de Eneco HollandseWind Strandracecompetitie is op 21 november op Texel.

2 KadanZrenners is de leiderstrui, wat een begin..

Foto’s:

René Schuitemaken,Wim Lemmers,Remon Stroomer, Linda Kool.

Loading...
Loading...