KadanZ Cycling Coaching & Training voor renners

Close

Simone van der Star; comeback in Zweden

Simone van der Star is dit jaar voor het tweede jaar op rij naar Zweden afgereisd voor deelname aan een prachtige meerdaagse. Het is dus in die zin een comeback, maar vooral ook omdat haar seizoen door wat problemen met de gezondheid niet liep zoals ze wilde. Na een goede diagnose en wat hulp van onze sportarts Tessa Veen-Backhuijs leek het wat beter te gaan en ze krijgt daar nu ook een duidelijke bevestiging van tijdens de wedstrijden. Haar doorzettingsvermogen spreekt ons aan en we hopen deze sterke sprintster nog terug te zien in de rest van het seizoen. Haar eerstvolgende optreden is niets minder dan de BeNe Ladies Tour van 17 t/m 19 juli. Hieronder de ervaring van Simone in Zweden.

Afgelopen week, 6-11 juli, was de U6 Cycle Tour in Zweden. Het is een grote ronde voor verschillende catogorieën met ruim 700 deelnemers, waarvan ongeveer 90 dames. Er is geen meter vlak, dus het zijn heuvelachtige etappes.

Na een teleurstellend seizoen, had ik weer veel zin om te gaan koersen en stiekem hoopte ik op een mooi resultaat. Vanaf het begin van de winter liep het niet meer, en het lijkt erop dat mijn longen het probleem waren. Ik ben nu weer fit en had voor Zweden ‘al’ twee weken lekker gefietst.

Maandag begonnen we met een proloog van 3,2 km. Twee km vlak, en daarna een heuvel op richting de finish. Ik was iets te enthousiast begonnen, waardoor ik mezelf heb opgeblazen (en daar hebben sprinters talent voor…). Ik was een aantal seconden sneller dan vorig jaar, maar was niet tevreden. Ik eindigde op de 39e plaats.

Dinsdag stond er een rit van 84 km, 4 omlopen van 21 km, op het programma. Het enige wat we moesten doen was vooraan zitten op de klim voor de gravelstrook, en meedoen met de sprint. Ik voelde me voor het eerst dit seizoen goed tijdens een koers, en daar was ik erg blij mee. Helaas werd ik er ook weer aan herrinerd dat de scandinavische meiden ‘niet zo goed’ kunnen sturen. Het was chaotisch en er waren een aantal domme valpartijen. Ik werd uiteindelijk 52e.

Woensdag reden we 3 omlopen van 31 km op een heuvelachtig parcours. Het weer zat niet echt mee, 13 graden en regen. Vorig jaar was het zo warm dat er wat asfalt achterbleef op mijn broek, terwijl ik er dit jaar voor moest zorgen dat er niet een stukje broek achter zou blijven op het asfalt. Het ging helaas voor geen meter in deze herfstachtige omstandigheden, en op de laatste klim moest ik zelfs het peloton laten gaan.

Donderdag was er een criterium van 32 km. Ik wist dat het tempo gelijk hoog moest liggen, want anders was de kans groot dat ik achter aan het peloton zou eindigen na een ronde. Ik zette meteen aan, vervolgens bleef het tempo hoog en brak het peloton. Een mooi resultaat zat er nog niet in, maar ik was blij dat ik er weer bij zat en gewoon volle bak kon gaan.

Vrijdag reden we 2 grote ronden, met de finish bovenop een klimmetje. Aan het einde van de lange klim zat ik er steeds bij, maar daarna kwam de afdaling. Dat was geen succes, waardoor het een wedstrijd achtervolgen werd. Net voor de laatste kilometer sloot ik weer aan bij het peloton, maar op de klim was het op. Ik werd 35e.

De laatste dag moesten we een tijdrit van 14 km rijden. Mijn eerste echte tijdrit volgens mij, waardoor ik niet wist wat ik moest verwachten. Het was afzien, maar ik had er wel een goed gevoel over. Het resultaat was alleen wat minder goed, 48e. Uiteindelijk ben ik als 30e geëindigd in het algemeen klassement.

Vergeleken met het voorseizoen was dit een goede week. Het was leerzaam en ik ben vooral blij dat ik lekker kon koersen. Vanaf nu kan ik weer gaan opbouwen en hopelijk komen er nog een aantal mooie resultaten aan.

 

Loading...
Loading...