KadanZ Cycling Coaching & Training voor renners

Close

Sjoerd Kouwenhoven op de goede weg

Sjoerd Kouwenhoven presteert de laatste tijd naar wens. Topcompetitie.nu (Daan van den Berg) schreef een mooi stuk over hem. Lees het hier:

Gisteravond stond Sjoerd Kouwenhoven van Metec TKH Continental Team nog op het podium van het criterium door zijn eigen plaats. De 24-jarige renner uit Honselersdijk werd tweede achter Koos Jeroen kers van  Baby Dump Cycling Team. Door aanvallend te koersen en van voren te blijven rijden zorgt Kouwenhoven ervoor dat zijn resultatenlijst vol staat met korte uitslagen. Niet alleen in criterium laat Kouwenhoven zich veelvuldig zien, ook in nationale en internationale wedstrijd is hij de afgelopen maanden van voren te zien. Kouwenhoven is in vorm en dat hoopt hij komend weekend te laten zien tijdens het Nederlands Kampioenschap in Emmen.

Foto: Klaas Meeuwenoord

Vanaf Olympia’s Tour is de goede vorm bij Kouwenhoven aanwezig, dit resulteerde in een derde plek in de Topcompetitiewedstrijd Ronde van Limburg. En werd hij achtste in de Belgische Ronde van Limburg. De Limburgse koersen zijn de wedstrijden die hem het beste liggen. “Ik ben erg tevreden met mijn vorm, in de Ronde van Limburg was het alleen jammer dat ik stuitte op zo’n sterk blok van Cycling Team Jo Piels.” Kouwenhoeven werd derde achter Jochem Hoekstra en Stefan Poutsma. Over de koers die een week later werd verreden was Kouwenhoven minstens zo tevreden. “De Ronde van Limburg in Belgie was ook erg mooi, ik werd daar achtste nadat ik de hele tijd in de aanval had gereden. De andere renners met wie ik in de aanval reed verdwenen ergens achter in het peloton maar ik kon er nog een korte uitslag uit slepen.” Zijn optreden in beide wedstrijden laten de aanvalslust van Kouwenhoven zien. Aanvallen is iets wat hij zelf graag doet en hij gelooft er heilig in dat aanvallen loont. “Die achtste plaats is juist zo mooi omdat ik die hele koers aangevallen had, als ik in heel afwachtend had gekoerst en toen achtste was geworden was ik een stuk minder tevreden.”

Dat Kouwenhoven juist dit jaar in vorm is kan ook liggen aan het veranderen van ploeg. Tot en met afgelopen jaar reed hij zes jaar lang voor Team De Rijke, wat nu Join’s|De Rijke is. Dit jaar rijdt hij voor het eerst voor Metec TKH Continental Team en is hij erg blij met zijn keuze. “Het zijn allebei goede continentale teams met een mooi programma, maar na zes jaar De Rijke was ik toe aan iets anders. De verandering van ploeg en het veranderen van trainer heeft mij erg goed gedaan, en dat zie je ook in mijn resultaten van dit jaar.” Naast het fietsen is Sjoerd Kouwenhoven bezig met zijn studie Management Economie en Recht en hoop dat na volgend jaar af te ronden.

Nu Kouwenhoven ondertussen elite is geworden heeft hij zijn ambitie om prof te worden even naast zich neer gelegd. “De jaren dat ik belofte was wilde ik persé door groeien naar een prof-niveau, maar nu ik elite ben denk ik daar een stuk minder over na, en dat die druk weg is zorgt er waarschijnlijk ook voor dat ik beter rij.” Over zijn doelen is Kouwenhoven erg duidelijk. “De koersen die ik rij wil ik goed rijden en meedoen voor de overwinning. Als ik dan veel win en ik wordt prof dan is dat zo, als ik niet veel win en geen prof wordt kan ik daar ook weinig aan doen.” De wedstrijden waar Kouwenhoven het meeste uitkijkt in de rest van dit jaar zijn de Eurode Omloop in de Topcompetitie en een aantal UCI koersen in België.

Zondag staat voor Kouwenhoven het Nederlands Kampioenschap op het programma, omdat hij elite is betekent dit dus dat de 24-jarige renner de strijd moet aangaan met de beste profs van Nederland. Maar Kouwenhoven is vol goede moed om er zondag een mooie koers van te maken. “Er gaat waarschijnlijk een groep weg rijden in de beginfase, als ploeg moeten we daar iemand bij hebben en ik ben daar natuurlijk een van de aangewezen personen voor.” Mocht Kouwenhoven in de finale nog wat over hebben dan zal die zeker nog iets gaan proberen, al is het vooral voor de klassieker renners die na 250km nog relatief fris zitten. Als het dan toch op een sprint aan komt weet Kouwenhoven ook wat hem te doen staat. “Als we gaan sprinten hebben we bij Metec TKH mannen die top 10 kunnen eindigden en met een goede dag en een beetje geluk misschien wel korter, dus dan gaan we daarvoor.” Eerst maar eens afwachten wat de ontsnapping zondag gaat doen, want de laatste weken zijn er weinig ontsnappingen geweest waar Sjoerd Kouwenhoven zich niet mee bezig hield.

Loading...
Loading...